5 tips voor een technische SEO optimalisatie

dotweb marketing technische seo

Technische SEO is meer dan content-optimalisatie

Wie een website heeft, zal waarschijnlijk al wel eens van SEO ofwel Search Engine (Optimalisation) Marketing hebben gehoord. Wat komt er dan vaak als eerste in je op? Content optimaliseren, juist! Dan spreken we van on-page SEO. Dit is inhoudelijke content optimalisatie van je website, om zo goed mogelijk te beantwoorden aan de zoekintentie van potentiële klanten met relevante content. Goed, dit ken je waarschijnlijk. Heb je dan al eens gehoord van Technische SEO?  Dit is het optimaliseren van de backend van je website, ook dit is een essentieel element dat bijdraagt tot de online vindbaarheid van je website. Technische SEO zorgt ervoor dat Google jouw website beter zal kunnen lezen en begrijpen.

1. Bouw een veilige website

Een beveiligde website is een zeer belangrijke factor voor Google. Zo ben je de niet-beveiligde websites een stap voor, want de zoekmachines zullen steeds voorrang verlenen aan beveiligde websites. Hiervoor zal je een SSL-certificaat moeten activeren, dat is het slotje dat zich in de adresbalk bevindt. Zo wordt HTTPS geïmplementeerd, het gedeelde waarmee je website URL start. HTTPS staat in voor de privacy van de gebruiker, waardoor er geen persoonlijke gegevens (zoals inloggegevens) kunnen worden onderschept.

Beveilig je website met een SSL-certificaat en vermijd dat bezoekers op een grijze pagina komen waarop staat: “Opgepast u betreedt een niet-beveiligde website”. Hierdoor moeten bezoekers nog vaak een extra klik uitvoeren om op je site te belanden en hierdoor haakt al een groot deel af.

2. Optimaliseer de laadsnelheid van de webpagina’s

Bij een trage website haken bezoekers af. Google weet ook dat een trage website voor een onaangename ervaring zorgt en zal je ranking belemmeren. Er zijn een heel aantal zaken die je kan ondernemen om je website sneller te doen laden.

  • Zorg voor een stabiele hosting
  • Implenteer lazy load zodat afbeeldingen pas zichtbaar worden bij het doorscrollen van je website
  • Comprimeer zware bestanden en laat video’s streamen vanuit videoplatformen, zoals Youtube of Vimeo
  • Wees zuinig met het gebruik van plugins
  • Beperk het aantal overbodige website code

Je kan de laadsnelheid voor mobiel en desktop nagaan met enkele online tools, een voorbeeld is Pagespeed Insights van Google

3. Zorg voor een goed gestructureerde website

Geef structuur aan je website door een heldere sitemap. Deze sitemap zorgt ervoor dat je website gemakkelijker doorzoekbaar of crawlbaar is voor de zoekmachines. Google gebruikt daarbij bots en spiders om de inhoud van de website te verkennen. Zorg er dus voor dat Google ALLES gebruikt van je website, denk bijvoorbeeld aan het invullen van de ALT-beschrijving van afbeeldingen. Een goede linkbuilding of interne linkstructuur zorgt ervoor dat de zoekmachines meteen begrijpen waarvoor de website gaat, en dit is belangrijk voor de ranking. Met goede linkstructuur is het uiteraard belangrijk dat websitebezoekers niet op een dode link terecht komen, je kent het wel de 404 foutcode. Er zijn een aantal online tools die kunnen helpen deze te achterhalen. Heb je er één gevonden? Zorg er dan voor dat je deze ook van de nodige redirect voorziet.

4. Vermijd duplicate content

Vermijd copy paste van je teksten, Google hecht namelijk enkel waarde aan de oorspronkelijke tekst van de originele webpagina. Indien de zoekmachines grote hoeveelheden dubbele content registreren op een website bestaat de kans dat ze deze pagina’s niet indexeren, met als gevolg dat daaropvolgende pagina’s ook niet worden geïndexeerd. Geen indexatie betekent geen plaats op de eerste pagina van de zoekresultaten.

5. Responsieve website

Last but certainly not least, is het belang van een mobielvriendelijke website. Zonder een responsieve website kan je haast fluiten naar een goede ranking. De trend waarop mensen meer surfen op smartphone is reëel, dus ook deze websitebezoekers moeten een optimale ervaring genieten op een kleiner schermpje.

Alles kunnen afvinken of zijn er nog een paar vakjes leeg? Kom gerust eens langs voor een babbel, wij helpen je graag bij het boosten van je website in de organische zoekresultaten

Deel dit artikel met je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ontdek Meer Door Een Eerste Klik

Omdat voor ons een klik belangrijk is