Een introductie van de nieuwe Google Analytics 4 (GA4) in mensentaal

GA-wat?

De opvolger van Universal Analytics (UA) staat al met één voet tussen de deur… De naam verklapt het eigenlijk al, het is de vierde versie van Google Analytics. De hoofdrede van Google zelf om (alweer) een nieuwe versie uit te brengen is omdat ze in één overzicht zowel de data van een mobiele applicatie als de websitedata willen weergeven. Dit maakt het overzichtelijker en kan je op een efficiëntere manier analyses maken en conclusies vormen uit de verbanden tussen de app en bijhorende website of andersom.

Extra’s

Die verbanden tussen web en app is leuk, maar zeker niet de belangrijkste verandering. Bij Google Analytics 4 wordt er op een totaal andere manier gemeten. Om dit verschil te begrijpen is het handig om te weten hoe het voordien werkte. Bij UA wordt er enkel gemeten via sessies, deze sessies worden dan gelinkt aan gebruikersdata die verzameld kunnen worden door Cookies op de website. Een sessie is een gebeurtenis, bijvoorbeeld een paginaweergave of een klik op een link of zelfs een contactformulier dat wordt ingevuld. De gebruikers data of userdata is bijkomende informatie van de gebruiker, zoals bijvoorbeeld surf-locatie, tablet/mobiel of desktop, etc.

Tot heden was dit voor desktop een goed werkend systeem om je data te analyseren, maar omdat tegenwoordig meer en meer mensen mobiel surfen en gebruik maken van mobiele applicaties is dit niet meer voldoende. Ook voor one-pagers was deze manier van meten niet ideaal. Het aanmaken van aparte domeinen voor een website en een bijhorende mobiele applicatie is met GA4 zoals eerder vermeld ook ineens verleden tijd.

Bij GA4 worden niet alle maatstaven apart gemeten, maar kiest Google ervoor om voornamelijk events te meten a.k.a. gebeurtenissen.

Voor- en nadelen?

Voordelen:

 • Cross-platform data verzamelen en groeperen
  • Voornamelijk tussen websites en mobiele applicaties
 • Automatische tracking van events
  • Je moet niet meer handmatig events instellen. Ze worden met GA4 automatisch gedetecteerd en onderverdeeld.
 • Bounce Rate vervangen door Engangement Rate
  • Dit geeft een beter beeld en relevantere informatie, aangezien er tussen de ‘bouncers’ eigenlijk nog best wat engagers zitten.
 • GDPR-veilig meten van data
  • Met GA4 krijg je data, info over doelgroepen, etc. zonder unieke ID’s.

Nadelen:

 • Moeizame swap van UA naar GA4
  • Er is een functie om over te schakelen, maar dit is niet evident omdat de nieuwe versie totaal nieuw gebouwd is.
 • Vraagt tijd om te wennen
  • Andere rapportage, metingen en hoe te gebruiken in de praktijk leer je niet op 1-2-3, dit vergt tijd.

Doen of niet?

Hoe dan ook… Start jouw GA4 zo snel mogelijk, want dat gaat nu eenmaal de nieuwe standaard worden. Heb je al een UA lopen? Vervang deze zeker niet! Laat beide properties simultaan lopen. Uit de informatie dat momenteel beschikbaar is blijkt dat UA ook gewoon blijft bestaan, en dan voornamelijk Google Analytics 4 uitgebreid wordt en updates zal ontvangen.

Wij bij Bitter Melon volgen dit alles uiteraard op de voet mee op, zodat we elke verandering voor zijn en ervoor zorgen dat we alles op een correcte manier kunnen meten. Op deze manier gaat er nooit data verloren, kan je makkelijk analyses uit te data halen en krijg je een overzichtelijk rapport van alle cijfers.

“Bitter Melon zet je met veel plezier op Analytics vier”

Benieuwd wat we nog allemaal doen?

Deel dit artikel met je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ontdek Meer Door Een Eerste Klik

Omdat voor ons een klik belangrijk is