Mag ik zomaar een winactie op social media plaatsen?

Winacties, je ziet ze overal wel eens een keer passeren op Facebook en andere social media. Maar wat mag nu juist wel en wat niet?

Dit is niet altijd even duidelijk, er zijn namelijk veel bedrijven die de regels niet respecteren. Dit is niet zonder risico’s en creëert oneerlijke concurrentie voor bedrijven die de regels wel naleven.

Hou zeker ook rekening met de privacywetgeving. Alle informatie die vergaard wordt, mag enkel in het kader van de winactie gebruikt worden. Ook moet iedereen te allen tijde ingelicht zijn over wat er juist met hun gegevens zal gebeuren. Als je mailadressen hebt ontvangen, mag je hiernaar ook éénmalig een mail sturen om bijvoorbeeld te vragen of ze interesse hebben in een nieuwsbrief. Zorg hierbij altijd dat de deelnemers eenvoudig een op-out functie hebben als ze dit niet willen.

Wat zijn duidelijke no go’s?

  • Vragen om jouw bericht te delen om kans te maken
  • Je mag ook niet als voorwaarde stellen dat jouw pagina geliket moet worden
  • Voorwaarden in de trend van ‘tag 3 personen & win …’

Wat mag je wel doen?

  • Vragen om een messenger bericht naar de pagina te sturen
  • Een reactie in de comments achterlaten als voorwaarde
  • De post zelf liken mag je ook vragen

Zijn er risico’s als je deze richtlijnen niet respecteert?

In het ergste geval kan Facebook jouw pagina verwijderen, dit kan zelfs zonder waarschuwing. Er zijn veel bedrijven die alsnog gewoon giveaways organiseren zonder de regels van de kunst te volgen, dit is echter niet aan te raden, omdat het het risico niet waard is.

En wat hebben we vandaag geleerd…

Kort samengevat mag je vragen voor bepaalde acties te voltooien op de post. Een aantal acties betrekking tot de pagina (zoals pagina volgen, de post delen of mensen taggen) mag je niet vragen, zodat dit niet als spam op het nieuwsoverzicht overkomt.

Deze richtlijnen kan je allemaal hier nakijken.

Hou je aan deze regels, zo riskeer je geen sancties.
Zit je nog met vragen? Wij helpen je graag verder over een heerlijke koffie.

Deel dit artikel met je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ontdek Meer Door Een Eerste Klik

Omdat voor ons een klik belangrijk is