5 tips & tricks voor het ontwerpen van een logo

Waarop moet je precies letten bij het maken van een logo?

Het ontwerpen van een logo is cruciaal. Als het goed ontworpen is moet je uit het logo kunnen afleiden wat het bedrijf precies doet en waar het voor staat. Het logo moet dus meer zijn dan enkel een representatie van het bedrijf. Hieronder vind je verschillende tips & tricks die je kunnen helpen bij het ontwerpen van een logo.

1. Eenvoudig en tijdloos

Goede logo’s zijn eenvoudig en tijdloos. Een eenvoudig logo-ontwerp trekt de aandacht en zal men niet zo gemakkelijk vergeten. Daarnaast bevat een logo slechts enkele verschillende elementen. Deze elementen moeten vertellen waar het logo precies voor staat. Als er elementen aanwezig zijn die overbodig zijn of die geen meerwaarde bieden, moeten ze verwijderd worden.

Het logo moet ook effectief tijdloos zijn. Dat wil zeggen dat het logo zo lang mogelijk mee moet gaan. Zal het logo effectief nog hetzelfde blijven binnen enkele jaren of zal het moeten worden aangepast in de toekomst?

2. Herkenbaar

Een herkenbaar logo moet gemakkelijk worden herkend in het geheugen. Eén blik zou eigenlijk al moeten volstaan om het logo te herkennen. Als potentiële klanten onmiddellijk enkele basiselementen kunnen beschrijven van het logo kan je ervan uitgaan dat deze klanten jouw logo herkennen. Een logo dat te veel elementen bevat of te complex is, zal niet worden begrepen door de doelgroep en zal in de toekomst ook niet herkend worden door de klant.

3. Uniek

Originaliteit is zeer belangrijk bij het maken van een logo. Het is cruciaal om te streven naar een logo dat uniciteit uitstraalt. Volg dus niet zomaar de massa maar zoek specifiek naar logo’s in dezelfde sector. Probeer dus zeker niet een logo van een concurrent over te nemen maar maak er iets uniek van. Zomaar gebruik maken van symbolen of elementen van je concurrenten is niet toegestaan. Wees dus creatief en streef naar een ontwerp dat origineel is!

4. Schaalbaar

Het logo zal geplaatst worden op verschillende mediatoepassingen. Dit betekent dat er verschillende formaten zullen gemaakt worden van het logo. Je zal er goed over na moeten denken hoe je jouw logo eruit wil laten zien op verschillende media, dit zowel offline als online.

Je zal er bijvoorbeeld rekening mee moeten houden dat het logo een ander ontwerp kan aannemen tijdens het verkleinen van een scherm op je laptop. Dit heet een responsive logo. Grote bedrijven hebben reeds deze responsive logo’s gelanceerd. Men verwacht dat steeds meer bedrijven gebruik zullen maken van een responsive logo omdat deze zeer dynamisch en uniform is.

5. Vector in plaats van Pixel

Een vector bestand bestaat in tegenstelling tot een pixelbestand niet uit pixels maar uit lijnen. Deze lijnen blijven in dezelfde verhouding tegenover elkaar staan. Het is aangeraden om als logo te werken met lijnen. Wanneer men toch eerder het ontwerp zal opslaan als een pixelbestand zal het logo onscherp zijn. Dit kan je alleszins oplossen door het ontwerp te “tracen” met de Live Trace-tool van Adobe Illustrator. De tool zal de pixel afbeelding veranderen in een vector bestand zonder enig kwaliteitsverlies.

Deel dit artikel met je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ontdek Meer Door Een Eerste Klik

Omdat voor ons een klik belangrijk is