De kracht van marketing

de kracht van marketing door verschillende kanalen aan te spreken, de analyseren van data

In de jaren 2000 ontstond er een verschuiving op markt. Niet langer stonden producten en merken centraal, maar wel de ervaring van de klant met dit product of merk. Dit wil zeggen dat bedrijven moeten denken en handelen vanuit het standpunt van zijn consument. Het besef groeit dat marketing geen synoniem is van “adverteren” of “verkopen”, meer zelfs dankzij de kracht van marketing kan je de noden van de markt herkennen en hierop inspelen.

Bepaal je marketingstrategie

Natuurlijk moet je niet zomaar in de wilde weg wat advertenties online plaatsen of flyers uitdelen op de hoek van de straat. De kracht van marketing zit hem juist in de research. Start met het uitschrijven van een volledige marketingstrategie. Zet daarbij eerst een paar stappen terug en denk na over de fundamenten van je bedrijf. Van daaruit is het essentieel om je doelstellingen te formuleren. Wil je meer online verkopen? Je Instagrampagina een boost geven? Of meer publiek naar je fysieke winkel aantrekken? Deze doelstellingen vormen de basis van je marketingstrategie. Je moet hierop kunnen terugvallen, en je strategie aan toetsen. Zorgt mijn strategie er wel voor dat ik mijn doelstellingen behaal? Gebruik je strategie als leidraad en stuur bij waar nodig. Naast doelstellingen, is het afbakenen van je doelgroep ook essentieel. Vraag jezelf af wie je ideale klant is. Als je dit weet, kan je de juiste kanalen selecteren om je doelgroep hierop aan te spreken.

De kracht van marketing, dankzij 360° marketing

Een consument verzamelt informatie via verschillende kanalen, via het internet, sociale media, mobiele apps, printed media, televisie, radio en meer. Het bereiken van je ideale klant via één kanaal is dus geen optie meer, het gebruik van een 360° marketing is een must. Wat verstaan we onder 360° marketing? Een goede synergie tussen zowel online en offline kanalen. Natuurlijk gaan we online kanalen gebruiken, deze zijn immers eenvoudig te segmenteren en gemakkelijk meetbaar. Meten is weten, zeggen we altijd! Wil je daarnaast een sterke basis in brand awareness of merkbekendheid uitbouwen, dan zijn offline kanalen niet weg te denken.

Welke kanalen kan je dan inzetten? Adverteren op Google Ads, sociale media van voldoende content voorzien, nieuwsbrieven uitsturen, de SEO van je website monitoren, flyers uitdelen, een artikel plaatsen in een magazine, en nog zoveel meer. Het zijn allemaal afzonderlijke puzzelstukken, die je moet trachten op een correcte manier aan elkaar te schakelen. Dan versterken ze elkaar. Vandaar dat we het belang van een doordachte marketingstrategie benadrukte. Weten op welke kanalen je doelgroepen huizen is de eerste en voornaamste stap. Daarnaast moet je weten welke budgetten je tegenover marketing kan zetten. Alleen zo kom je tot de ideale marketingmix. Wanneer de bal aan het rollen is, moet je ook zeker voldoende controlemomenten inplannen, meten is weten, remember? Het is essentieel om je marketingstrategie en kanalen geregeld bij te sturen.

Kort samengevat?

“Ignoring marketing is like opening a business, but not telling anyone!”Je moet mensen laten weten dat je business bestaat, zo zal je onderneming groeien. Spring dus zeker tijdig op deze marketing trein, niemand mist graag zijn bestemming.

Benieuwd naar hoe het is gesteld met jouw website en/of marketing? Bij Bitter Melon kan je een gratis website én marketing analyse laten uitvoeren. Je bent natuurlijk ook altijd welkom voor een kennismakingsgesprek en een lekker tasje koffie.

Deel dit artikel met je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ontdek Meer Door Een Eerste Klik

Omdat voor ons een klik belangrijk is