Hoe stel je een goed marketingplan op?

hoe stel je een marketing plan op?

Het opstellen van een goed marketingplan is van groot belang om jouw business een boost te geven. Immers als je wil dat de juiste mensen je winkel of webshop bezoeken, dan is het essentieel ze te bereiken via de juiste marketingkanalen.

Het marketingplan: de juiste strategie bepalen

Je start best je marketing met het uitschrijven van een marketingstrategie. Je gaat hierin nadenken over je bedrijf zelf, bijvoorbeeld de missie en visie voor het bedrijf. Daarnaast zal je ook een situatieanalyse moeten maken om de opportuniteiten of bedreigingen te achterhalen van je bedrijf. Je kan hier gebruik maken van bestaande analyse modellen zoals de 5C analyse of een SWOT analyse. Doe hierbij ook research naar de aanpak van jouw concurrentie. Als je voldoende research hebt gedaan, volgt het bepalen van jouw doelgroep. Het afbakenen van een doelgroep maakt het gemakkelijk om de juiste marketingkanalen aan te wenden om deze doelgroep te bereiken. Stel hierbij duidelijke doelen op, hoeveel rendement wil je halen om jouw doelstellingen te bereiken en welk budget staat hier tegenover?

De juiste marketingkanalen kiezen dankzij een marketingplan

Is jouw strategie bepaald? Dan kan je de juiste marketingkanalen kiezen die aansluiten bij je doelgroepen, maar let op want ieder marketingkanaal vraagt zijn eigen aanpak. Kijk bijvoorbeeld naar sociale media. Wil je je merk visueel in de kijker zetten, dan kunnen Instagram of Pinterest interessant zijn. Wil je echter een B2B sector aanspreken dan kan je opteren om een bedrijfspagina aan te maken op LinkedIn. Wil je daarnaast meer verkeer generen naar je website dan kan het interessant zijn om ook te adverteren met behulp van Google Ads. Deze advertenties staan steeds bovenaan de organische zoekresultaten van Google. Naast sociale media en Google Ads zijn er nog tal van andere manieren om jouw doelgroep te bereiken. Denk hierbij aan e-mailmarketing, printed media, affiliate marketing, enzovoort.

 

Deel dit artikel met je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ontdek Meer Door Een Eerste Klik

Omdat voor ons een klik belangrijk is