De zin en onzin van een marketingtechnische content kalender

een wereldbol uit puzzelstukjes op een laptop toetsenbord

De belangrijkste reden waarom je als bedrijf een content kalender gebruikt voor alle marketingkanalen is omdat je in een langdurige relatie wenst aan te gaan met je doelgroep.
Om op korte tijd een top of mind awareness te generen bij een groot publiek is een zeer groot budget nodig. En de aandacht is vaak van korte duur.
De meeste bedrijven hebben echter niet eens zo’n budget beschikbaar en daarom is het raadzaam om een visie op langere termijn na te streven.

Een content kalender kan hierbij wonderen verrichten, want het vraagt om een strategie, een visie, een beleid. Waar wil je als bedrijf mee geassocieerd worden? Met welke kernwaarden of met welke producten? Neem dan die kernwaarden en bekijk deze breder.
Gebruik dan de juiste marketingkanalen en plan de boodschap, kernwaarden en producten in op een kalender van een jaar. Dat mag uiteraard ook een lopend jaar zijn.

In een content kalender neem je dus alle acties op die je tijdens het komende jaar wilt lanceren. Wanneer vallen deze? Lopen deze acties mooi verspreid doorheen het jaar of juist niet? Door het in een kalender te gieten, dwingt het je om na te denken over de rustige momenten maar ook over de feestdagen, voor jouw sector relevante dagen zoals ongemakkelijke-momenten-dag (18 maart) of sportdag (1 augustus) of internet-dag (28 oktober). Ja, deze dagen bestaan echt ;-).

Voor de rustige momenten kun je dus best toch ook content produceren, zeker op je gratis sociale media kanalen. Dan blijven de mensen aan je denken en nog belangrijker je onthouden zodat je de eerste bent waar ze aan denken als het product of de dienst die je aanbiedt nodig is. En daar draait het uiteindelijk om.

Gebruik de kalender zeker ook om je budget in de gaten te houden. Voor je acties tijdens het jaar heb je misschien een betaalde ondersteuning nodig op Google, Facebook of Instagram. Calculeer deze dan alvast tijdig in, zodat het budget beschikbaar blijft. Gebruik ook de planningtools van deze kanalen zodat je aan deze zaken kunt werken op een rustig moment.

Ga voor een goede balans tussen de betalende zaken en de gratis content doorheen het jaar. Onder de aandacht blijven is vooral belangrijk.
Maar daar stopt het ook niet. Wat je ook doet, zorg er zeker voor dat het aansluit bij elkaar. Een actie aankondigen op je sociale kanalen, zonder dat deze zichtbaar is op je website of webshop is niet verstandig. Hier gebeurt de conversie, met uitzonderingen nooit op je sociale kanalen. Dus een backtiming is ook nodig. Een actie voorbereiden, met een grafische of tekstuele ondersteuning die aansluit bij je visie, missie en strategie.

Door dit allemaal goed te doen kunnen alle acties op de juiste momenten de beoogde conversies bezorgen en dit met de vooropgestelde budgetten.

Hoe maak je nu zo’n kalender?

Doe het zeker niet alleen, maar maak gebruik van mensen in je team, of mensen die ervaring hebben met zo’n kalender. Maak eerst een globale planning, dus een ruime planning en ga daarna pas de diepte in. Van helicopterview naar uiteindelijke zinnen die op een kanaal verschijnen. Is het makkelijker om na een globale planning er eentje op te maken per kwartaal of maand? Doe dat dan ook gewoon, het moet werkzaam zijn voor jouw organisatie. Koppel er ook ineens mensen aan! Heb je iemand in het bedrijf die een vlotte pen heeft? Laat die dan de content schrijven, zeker als je daar zelf niet sterk niet in bent. Daar zijn nu die publicatietools voor.

Vergeet zeker niet om de klant in gedachten te houden. Veel bedrijven schrijven vanuit wat ze willen verkopen en te weinig over wat de klant nodig heeft.

Dus koppel acties, content, budgetten en verantwoordelijkheden samen op een document en ga aan de slag!

Heb je toch nog hulp nodig of wil je een content kalender ontvangen? Stuur dan een mailtje, we helpen je graag op weg.,

Deel dit artikel met je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ontdek Meer Door Een Eerste Klik

Omdat voor ons een klik belangrijk is