Growth hacking

strategie op een computerscherm om aan growth hacking te doen

Op het eerste zicht zou je kunnen denken dat dit een medisch iets is waarvoor je naar de dermatoloog moet gaan. Gelukkig is dit niet het geval maar gaat het over een leuke, interessante marketingtool geschikt voor veel bedrijven.

Kort gezegd is Growth Hacking het efficiënt snel laten groeien van het bedrijf door middel van inzet van slimme middelen.

Geïnteresseerd? Dan is het verstandig om te weten dat velen dit al geprobeerd hebben en dat de echt succesvolle gevallen van growth hacking wereldwijd bekend zijn en ook al voor “disruptive marketing” hebben gezorgd.

Een bekend voorbeeld van Growth is AirBnB.
Dit bedrijf werd slechts 11 jaar geleden opgericht in San Francisco door 2 jongemannen die een goedkoop alternatief wilde bieden aan toeristen die niet in een duur hotel wilden slapen. Wat deden ze? Een heel simpel luchtmatras in de woonkamer leggen, een ontbijt voorzien en dit vervolgens verkopen als “Airbedandbreakfast”. De latere naam is AirBnB geworden.

Het simpele concept had op zich geen groots concept kunnen worden, er valt immers niet veel te verdienen met een luchtmatras in een woonkamer.

Door het toevoegen van mensen met ICT skills en het automatiseren van het proces kon het concept groeien. Slechts anderhalf jaar na de oprichting was het concept interessant genoeg, ondertussen waren meer en meer particulieren bereid om toeristen binnen te laten in hun huis in ruil voor inkomsten, om naar een grote investeerder te gaan.

Het concept bleek zo succesvol dat tegen juni 2012 de 10.000.000ste boeking al had plaats gevonden. Nu is het concept niet meer weg te denken en heeft de hotelbusiness het internationaal zeer moeilijk om het succes van AirBnB te counteren.

Terug naar de core van Growth Hacking.

Belangrijk is het ”Product – Market Fit” concept in combinatie met een hoge retentie of wederkerende klanten.
Traditioneel bedenkt het development/sales of researchteam van het bedrijf een nieuw product, dat vervolgens door marketing in de markt wordt gezet.

Marketing probeert ervoor te zorgen dat de klant denkt dat product x of dienst y een dringende noodzaak is. Termen als sense of urgency, limited offer etc zijn hier veel gebruikt.

Bij Growth Hacking wordt Marketing een onderdeel van het product of dienst. Via de traditionele methode heeft Marketing een substantieel budget nodig waar resultaten
(Return on Investment=ROI) tegenover staan.

Growth Hacking gaat uit van de aantrekkelijkheid van het concept, product of dienst waardoor een viraal, sneeuwbaleffect het resultaat is. De groei start klein maar door de ideale match met de markt gaat dit vervolgens wel exponentieel.

Wat belangrijk is om te weten is dat bij Growth Hacking het product wel in volcontinue kan worden bijgeschaafd of verbeterd zonder af te doen aan het basisprincipe, dat de klanten willen hebben.
In het geval van AirBnb is de naam verkort, de deur opengesteld naar meer aanbieders waardoor het publiek een groter aanbod had en blijven reviews van consumenten over consumenten heel belangrijk (C2C reviews). Dit aspect werd in de afgelopen jaren gretig opgepikt door Facebook, maar ook Bol.com, Coolblue etc.

Terug naar Growth Hacking. Belangrijk is dat er wordt geluisterd naar de feedback van de klanten om deze bijsturingen door te voeren.

Vraag 1 is dus; ‘Wat heeft mijn klant eigenlijk echt nodig?’

Hiermee ontwikkel je een uniek aanbod dat nog niet op de markt is en vervolgens blijf je dit ontwikkelen.

Vind het nieuwe concept geen voedingsbodem in de markt? Dan is een conceptaanpassing nodig. Het voordeel is dat het concept wel ondertussen al actief op de markt kan zijn, dus inkomsten kan genereren en daarmee hopelijk ook voldoende budget kan bieden om meer kennis, automatisering of ICT-technische verbeteringen toe te passen.

Wij bij Bitter Melon denken graag mee aan zo’n concept. We organiseren hiervoor graag een brainstormsessie en gebruiken onze marketing, ICT en andere kennis om growth hacking mee te realiseren.

Deel dit artikel met je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ontdek Meer Door Een Eerste Klik

Omdat voor ons een klik belangrijk is