Een nieuwe website? 10 dingen waar je op moet letten.

kopje koffie, laptop, bril, fototoestel, maken van een website

Wil je graag een nieuwe website laten bouwen? We maken in 10 tips duidelijk dat je niet zomaar de eerste de beste websitebouwer of CMS moet nemen.

Een nieuwe website laat je niet zomaar bouwen. Er zit meer achter dan enkel wat tekst met foto’s op een scherm plaatsen. En met de vele websitebouwers die als paddestoelen uit de grond komen is het soms moeilijk om de juiste keuze te maken. Probeer te vermijden dat je in de toekomst jouw website moet verhuizen omdat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Laat je niet misleiden door verkoopspraat maar volg je gevoel.

1. Wat zoek je?

Bepaal eerst wat je zoekt. Heb je enkel een websitebouwer nodig? Of wens je in de toekomst ook online marketing te doen? Stel jezelf even deze vraag want als je op zoek gaat kan je misschien tegelijkertijd een webbouwer nemen die ook online marketing onder de knie heeft. Zo heb alles lekker onder 1 dak wat het alleen maar gemakkelijker maakt.

2. Platform

Bij je eerste afspraak is het belangrijk dat je vraag op welk platform er wordt gebouwd.

Veel websites worden op een platform gebouwd dat door het webbedrijf zelf werd ontwikkeld. Dit kan een probleem vormen, want sommige van deze zelfontwikkelde platformen zijn enorm beperkt in mogelijkheden. En dit zowel op vlak van design als op vindbaarheid. Vooral bij het tweede “de vindbaarheid” is dit van bijzonder belang. Het is nutteloos te investeren in een website als hij niet gevonden wordt.

Als je niet meer tevreden bent van de webbouwer en wenst dit soort websites te verhuizen dan gaat dit niet en moet je bij je nieuwe websitebouwer helemaal opnieuw beginnen.

Vraag dus naar de mogelijkheden en of ze op een platform bouwen dat je eventueel kan verhuizen.

3. Kosten

Veel ondernemingen willen de kosten beperken door een gratis website te bouwen of een goedkope oplossing te zoeken in online webtools. Als startende onderneming kan dit een mooie oplossing zijn. Weet echter dat dit soort websites ook hun beperkingen hebben en niet over te dragen zijn als je bedrijf zou groeien.

Een website kan je best laten bouwen door een bedrijf dat hier ervaring mee heeft. Er komt zoveel bij meer bij kijken dan je denkt. Denk bij het overlopen van de offerte even na over het volgende. Een goed gebouwde website brengt geld op als je de juiste strategie hebt. Denk er dus goed over na vooraleer je een goedkope oplossing wenst te nemen.

4. Domeinnamen

Een domeinnaam neem je voor zolang jouw bedrijf zal bestaan. Neem dus een duidelijke naam die iedereen gemakkelijk kan onthouden. Vergeet niet dat mensen nog steeds graag mond aan mond reclame doen. Als je een lange domeinnaam hebt met veel tekens en/of koppeltekens dan wordt hij snel vergeten of men typt hem verkeerd in de browser. Met als gevolg dat die persoon niet op jouw website geraakt.

Laat het domein ook registreren op jouw naam en laat ineens een SSL certificaat koppelen. Er zijn webbouwers die het domein op hun naam laten plaatsen. Dit kan problemen opleveren wanneer je wenst over te stappen naar een ander webbedrijf omdat de transfercodes altijd naar de eigenaar van het domein gestuurd worden.

5. Zoekmachines

We hebben daarstraks aan gezegd dat het nutteloos is om een nieuwe website te hebben als je niet gevonden wordt. Je bent al een eind op weg als je de teksten schrijft met de bedoeling om de zoekmachines te voeden. Eenvoudig is dit niet want je moet de juiste zoekwoorden gebruiken voor jouw doelpubliek, genoeg karakters gebruiken niet over-optimaliseren, enz…. . Zorg er ook voor dat de focus ligt op je bezoeker want dat is de potentiële klant. 

Je kan steeds beroep doen op een SEO copywriter deze mensen doen niets anders en weten perfect wat kan en wat niet. Zij kunnen tevens wervelende teksten schrijven die het hart van jouw bezoeker sneller doen kloppen.

6. Copywriter

Een tekst doet veel op een website. Je gaat jouw bedrijf/product/service tonen aan de bezoeker maar in een tekst. Een copywriter geeft een grote meerwaarde aan een website. Ze weten perfect hoe ze jouw bedrijf moeten beschrijven. Ook producten worden op een zodanige manier beschreven dat ze bijna tastbaar worden. Breek je hoofd niet over teksten en laat ze schrijven, zo zijn ze tevens op maat voor de zoekmachines.

7. Foto’s

Onder het moto “het oog wil ook wat” is een understatement want zonder een professionele foto is een website visueel om zeep. Zet geen foto’s online die er niet professioneel uitzien. Ga zelf eens kijken op websites waar ze zelfgemaakte foto’s gebruiken (en dan hebben we het niet over Facbook of Instagram) dan begrijp je wat ik bedoel. Beperk ook stockfoto’s, laat zien wie of wat je bent.

Laat mooie professionele foto’s nemen die spreken. Een foto zegt meer dan duizend woorden en dat kan de bezoeker ten zeerste waarderen. De foto’s die je laat nemen kan je voor nog meer dingen gebruiken. Portretten op kantoor, folders, flyers… dus ze zijn na het bouwen van je website zeker niet weggegooid.

8. Responsive

We gebruiken verschillende soorten schermen om een website te bekijken. Het is dus uitermate belangrijk dat jouw website zich aanpast aan deze formaten. Maak hem dus responsive dan zorg je ervoor dat hij altijd leesbaar blijft op elk scherm. Anders zou je wel eens een heleboel bezoekers kunnen mislopen.

9. Wettelijk

We zitten volop in het GDPR tijdperk en we moeten hier ook rekening mee houden bij het bouwen van een nieuwe website. Een verplichte privacyverklaring moet aanwezig zijn. Je kan dit aanvullen met een disclaimer en een cookieverklaring. Vergeet zeker niet je BTW nummer te vermelden indien je een Belgisch bedrijf bent.

Tip: zorg op je contactformulier ook voor een vakje dat de bezoeker kan aanvinken om de privacyverklaring te accepteren.

10. Meten is weten

Koppel een Google Analytics tool aan je website. Zo kan je altijd de prestaties van jouw website volgen. Wanneer wordt hij het meest bezocht? Van waar komen mijn bezoekers? Welke pagina is het populairst? Hoeveel keer werd hij bezocht? Op deze en nog veel meer vragen krijg je dan een antwoord.

Meer weten?

Dagelijks helpen we bij Bitter Melon onze klanten bij hun online aanwezigheid. Kom je er na deze tips nog niet uit? Of heb je graag meer informatie? 

Deel dit artikel met je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ontdek Meer Door Een Eerste Klik

Omdat voor ons een klik belangrijk is