Handige tips om jouw e-mailmarketing te laten werken.

computerscherm waarop emailprogramma opstaat voor emailmarketing

Wereldwijd worden er zo’n 5 miljard mailings op jaarbasis verstuurd, wat uiteraard een enorm aantal is. Dat geeft eveneens aan dat e-mailmarketing nog steeds heel belangrijk blijft.

En waarom is dat eigenlijk? Heel simpel; het is (relatief) goedkoop, krachtig en persoonlijk. Maar hoe zorg je ervoor dat tussen al deze miljarden mailings jouw campagne zijn doel niet mist?

1. Voorkom dat je mailt om een frequentie te behouden

Er moet een reden, aanbod of boodschap zijn waarom je mailt. Het is verstandig om altijd een doel te koppelen aan de mailing. Het kan geen kwaad om voor iedere mailing een interne benchmark op te stellen en deze ook in de loop van de tijd bij te houden. Hou op hetzelfde moment ook de open, klik en conversies bij van de campagne. Dit is waardevolle informatie.

2. Het onderwerp

Als de mailingcampagne een doel heeft, is het ook veel makkelijker om het onderwerp te formuleren. Bij een goede onderwerpregel schets je bij de ontvanger een bepaalde verwachting. Deze verwachting moet de mailing dan uiteraard wel waar maken. Hoe verder de opgewekte verwachting en inlossing uit elkaar liggen, hoe groter het uitschrijfingspercentage zal zijn. ‘Dit aanbod is het beste dat u in heel uw leven zult tegenkomen’ is dus misschien niet de beste formulering.
Wat is nog heel belangrijk om te onthouden als het gaat om het onderwerp? De beschikbare lengte. Afhankelijk van uw device (pc versus het brede assortiment aan smartphones) is het aantal karakters tussen de 41 en 70 beschikbare karakters. Zo heeft Gmail er 70 en een iPhone er slechts 41.

Retorische vragen, een persoonlijke touch, verleiding en humor. Deze vier zaken zijn een prima houvast om in gedachten te houden.’

3. Actieve content

Ok, nu is de mailing alvast geopend. Nu moet je de aandacht zien vast te houden. Informeer, overtuig en enthousiasmeer voor jouw producten en/of diensten. Een mailing heeft jouw branding als kapstok, nu is de inhoud dat wat de aandacht moet vasthouden.
Varieer dus in zinslengte. Gebruik zinnen van 5 tot 15 woorden. Zorg voor een prettig leesritme door regelmatig een punt te zetten.
Vlotte woorden lezen vlot. Zware, taaie woorden zoals alsmede, thans en teneinde zijn minder vlot. Keep it simple!

4. Betrek je ontvanger

Ga een dialoog aan met de ontvanger. Probeer in gesprek te gaan en gebruik daarbij de je- of u-vorm. Het gaat niet om je organisatie, maar om degene voor wie je schrijft. Iemand die zich aangesproken voelt zal je tekst graag lezen. Het gaat namelijk over de ander, niet over jou. Vermijd ook de lijdende vorm. Voorkom een afstandelijke, ambtelijke of saaie tekst.

5. Maak je Call to Action actief

Klik hier is nietszeggend helaas. En de verleiding om erop te klikken is ook niet zo hoog. Probeer woordgroepjes als ‘Zo werkt het’ ‘Bestel direct’, ‘Meer over dit product’,  deze zijn veel actiever.

De woordgroepjes moeten ook zo kort mogelijk blijven. ‘Als je op deze knop drukt, dan krijg je je aanbieding’ is vanzelfsprekend te lang.

Overweeg liever om een tweede call-to-action toe te voegen. Een keuze hebben is altijd fijn en het verlaagt de drempel om actie te ondernemen. Deze tweede call-to-action kan meer info over het product of de dienst zijn. Dit is goed voor de data in je benchmark.

6. Experimenteer altijd

Blijven experimenteren is belangrijk. Door benchmarks op te stellen, te kijken wat werkt en wat niet, leer je zelf waar jouw publiek het beste op reageert. Als jouw emailprogramma het toelaat, doe dan ook regelmatig een A/B testing . Een A/B testing is trouwens de term om te omschrijven dat je van een tekstueel concept zoals een mailing twee versie’s maakt (versie A en versie B) en dat je daarna bekijkt welke de beste reactie gaf na de lancering van je actie.

Succes alvast en voeg ons zeker toe aan jouw mailinglijst, we zien jullie mails graag verschijnen!

Deel dit artikel met je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ontdek Meer Door Een Eerste Klik

Omdat voor ons een klik belangrijk is