Impact Web 3.0 op jouw website

Benieuwd of je in de toekomst nog op bepaalde sites kan geraken tijdens het overschakelen naar Web 3.0? Kan men binnenkort nog gebruik maken van de webbrowser Chrome? En hoe zit het met de privacy van de Web 3.0 fase?

 

Aan de hand van dit artikel gaan we je meer duidelijkheid geven over wat Web 3.0 precies is.

Geschiedenis

Laten we eerst eens kijken naar de geschiedenis van het web om te begrijpen waar dit over gaat. Hoe is het begonnen, waar staan we nu en hoe gaat het verder?

Voor Web 3.0 was er eerst Web 1.0 en Web 2.0. Wat houden deze fases precies in? In het begin van de evolutie rond het web waren de websites opgebouwd op een heel statische manier. Dit werd vertoond aan het grote publiek om als primair doel vooral informatie beschikbaar te maken.

Na enkele jaren begon men verschillende technieken en vaardigheden eraan toe te voegen. Zo kwam men tot een nieuwe fase: Web 2.0. Hier is een verschuiving van de statische websites naar de dynamische opmaak van de sites. Dit kwam vooral door de invloed van sociale media.

Uiteindelijk komen we terecht bij de Web 3.0 fase. Dit is de derde fase in de evolutie van het web, wat verwijst naar de toekomst van het web.

Wat houdt Web 3.0 in?

In de derde fase van het web zijn computers in staat om gebruik te maken van kunstmatige intelligentie (AI). De computers zijn dus in staat om gegevens op dezelfde manier te interpreteren of begrijpen als mensen.

De nieuwe web evolutie maakt het mogelijk om gegevens in een gemeenschappelijk formaat uit te wisselen. Al deze gegevens worden gekoppeld aan databases in plaats van servers zodat het versturen van bestanden veel gemakkelijker wordt.

De blockchain

Er bestaat een grote kans dat cryptocurrency en de blockchain veel zal bijdragen aan Web 3.0. De blockchain is namelijk ook decentraal waarmee men bestanden kan transporteren zonder dat er een derde partij nodig is.

Dit gebeurt op een zeer veilige manier waardoor men bestanden kan versturen zonder zich al te veel zorgen te hoeven maken over de veiligheid van hun gegevens. Daarnaast is het ook een grootboek waarin zeer veel data opgeslagen kan worden.

Browsers

Het internet evolueert zich richting Web 3.0 waarbij men zich meer zal focussen op het toevoegen van gebruikersprivacy, blockchain-gerelateerde verbeteringen en cryptocurreny-betalingen. Webbrowsers blijven één van de belangrijkste tools om ermee te communiceren. Helaas ondersteunen huidige browsers zoals Google Chrome, Mozilla firefox, … deze functies niet.

Wij voorzien je van enkele 3.0-browsers waarmee je kan surfen op het gedecentraliseerde web:

  • Be Brave browser: Dit is een populaire browser die bekend staat voor zijn snelle browse-ervaring en adblocker. Ondertussen heeft deze browser al meer dan 25 miljoen actieve gebruikers.
  • Osiris-browser: Osiris is een blockchain browser die gemakkelijk toegang geeft tot de blockchain. Daarnaast wordt er ook gefocust op een gebruiksvriendelijke interface en privacy.
  • Beaker: Een nieuwe browser waarmee je websites kan maken en hosten. Hiermee kan je zelf aan de slag met een ingebouwde website-editor met verschillende tools en API’s.

Voor meer informatie over Web 3.0, kan je terecht bij dotWEB. Bel of mail gerust of kom gerust eens langs voor een warm kopje koffie!

Deel dit artikel met je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ontdek Meer Door Een Eerste Klik

Omdat voor ons een klik belangrijk is