Wat is een IP-adres?

Je hebt het woord al wel eens horen vallen maar weet je ook wat het precies is en hoe het exact werkt? Wel, aan de hand van dit artikel gaan we je meer duidelijkheid geven over de werking van het IP-adres. Waar staan de verschillende getallen voor en waarom is zo belangrijk is voor de werking van het internet?

Wat is een IP-adres?

IP-adres staat voor “internetprotocol”. Het protocol staat voor de onderliggende communicatie dat bepaalt hoe gegevens via het internet en andere computernetwerken naar elkaar worden verzonden. Elke computer of apparaat heeft een eigen uniek IP-adres. Dit is een soort paspoort van je apparaat waarbij je een reeks van cijfers ontvangt die een thuisadres vormt op het internet. Andere gebruikers of apparaten kunnen via deze getallenreeks contact met je opnemen.

Hoe werkt een IP-adres?

Een IP-adres bestaat uit willekeurige tekens waarbij men een onderscheid kan maken tussen meer dan een miljard apparaten die verbonden zijn met het internet. Wat men op de dag van vandaag het meeste gebruikt is het Ipv4-adres.

Hieronder zie je een voorbeeld terug:

Het IP-adres bestaat uit vier getallen tussen 0 en 255, die van elkaar gescheiden zijn met punten. De vier getallen hoeven niet allemaal te bestaan uit drie cijfers. Dit adres is opgebouwd uit 2 verschillende adressen. Je kan deze opdelen in het netwerk-id en het host-id. 156.98 is het netwerk-id en 90.100 is de host-id.

Netwerk-id: Dit identificeert een fysisch adres waarbij alle hosts eenzelfde netwerk hebben.

Host-id: Dit staat voor het werkstation, server, router of elke andere host van het netwerk.

Deze twee adressen vormen samen het IP-adres. Ze gebruiken het internetprotocol om met elkaar te communiceren. Als je bijvoorbeeld online iets opzoekt als zoekopdracht in Google, dan worden deze gegevens aan de hand van het IP-adres opgehaald en uiteindelijk naar jouw apparaat gestuurd.

 

 

Deel dit artikel met je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ontdek Meer Door Een Eerste Klik

Omdat voor ons een klik belangrijk is