Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

SEO VS SEA

SEO en SEA zijn termen die je vaak ziet terugkomen in de digitale marketing. Toch zijn dit 2 begrippen waar nog veel onduidelijkheid over is. Dit is omdat men deze vooral met elkaar verwart en niet weet waar het precies over gaat. Zijn SEO en SEA dan toch op één of andere manier met elkaar verbonden? Zou je je eerder moeten richten op beide of toch op enkel één van de twee? 

Wel, aan de hand van dit artikel zullen we meer duidelijkheid geven over de verschillen van deze 2 begrippen.

Wat is SEO?

SEO staat voor een zoekmachineoptimalisatie, oftewel in het Engels “Search Engine Optimization”. De zoekmachineoptimalisatie betekent hoe goed je scoort met de zoekwoorden in Google. Wanneer deze zoekwoorden goed scoren in de zoekmachines, zal de website een groter bereik hebben in de zoekresultaten. Tijdens het aanmaken van een website gaat de zoekmachine eerst de website indexeren. 

Het indexeren betekent dat Google de pagina bezoekt met behulp van een Google-crawler. Deze crawler (Googlebot) analyseert de pagina door te kijken naar de content die erop staat. Nadat de crawler genoeg informatie heeft verzameld gaat men deze opslagen in de Google-index, waardoor men de website kan terugvinden in de zoekmachines. 

SEO is een tool die je kan gebruiken om de vindbaarheid van je bedrijf in de zoekmachines te vergroten. Door middel van je website te optimaliseren en zoekwoorden te gebruiken die relevant zijn, kan dit een grote impact hebben. Het algoritme van Google zal hierdoor een signaal krijgen waardoor de website op een hogere plaats in de ranking zal weergegeven worden.

Als de Search Engine Optimization niet goed verlopen is, kun je dit merken aan de positie waarop je scoort in Google. Google kijkt na of de website technische problemen vertoont. Alsook de laadsnelheid, de mobielvriendelijkheid en de gebruiksvriendelijkheid van je website. Het is zeer belangrijk om je website responsief te maken zodat gebruikers de website ook op hun mobiele gsm kunnen bekijken. Google gaf enkele jaren geleden aan dat men zich meer wil gaan focussen op mobiele gebruikers. Als het algoritme van Google opmerkt dat je nog geen responsieve website hebt, dan zal het een negatieve impact hebben op je ranking in de zoekresultaten.

Wat is SEA?

SEA staat voor Search Engine Advertising. Dit gaat over tekstadvertenties of responsieve zoekadvertenties die online worden geplaatst en die boven de organische zoekresultaten zullen worden weergegeven.

Met behulp van het programma Google Ads kan je gemakkelijk adverteren om bovenaan in de zoekresultaten te staan. Google Adwords is een programma dat je advertenties in Google laat verschijnen. Als een potentiële klant een zoekopdracht ingeeft worden deze advertenties weergegeven. Wanneer een advertentie geschikt is in een zoekopdracht, doet deze mee aan een veiling. In deze veiling wordt weergegeven op welke advertentiepositie het zal worden weergegeven.

Met dit systeem kan je verschillende advertenties online plaatsen. Daar heb je dan alleszins een budget voor nodig. Het budget dat je hieraan spendeert kies je zelf. Google Ads werkt met een CPC (Cost Per Click), dit wil zeggen dat als men op deze advertentie klikt er een deel van je budget gespendeerd wordt, afhankelijk van hoeveel de Cost Per Click van die advertentie is natuurlijk. Daarnaast kan je zelf instellen op welke doelgroep je wil focussen, wat de locatie is en op welke soort apparaten deze zullen vertoond worden.

Door Google Ads kan je richten op de juiste mensen die je wil aantrekken om op jouw website iets aan te kopen. Zo is er dus de mogelijkheid om mooie advertenties te adverteren. Toch zouden de beheerders van de online campagnes niet alleen de advertenties moeten observeren maar zou men ook de website in de gaten moeten houden. Als een potentiële klant terecht komt op de website en men vindt de laadsnelheid, toegankelijkheid of lay-out onvoldoende dan zal de potentiële klant de website zo snel mogelijk verlaten.

Wat zijn de verschillen tussen SEO en SEA?

 

Deel dit artikel met je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ontdek Meer Door Een Eerste Klik

Omdat voor ons een klik belangrijk is